Cloudflare Kurulum Ayarları
Cloudflare web siteleri için kullanılan en yaygın CDN (Content Delivery Network) Türkçesi ile “içerik dağıtım ağı” ve güvenlik sistemidir.
Sitenizi her türlü ddos saldırılarından ve bot trafiğinden koruyabilir. Ücretsiz SSL sertifikası kullanabilir ve önbellekleme (cache) özelliğinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca gelişmiş birçok özellikte mevcuttur.
Cloudflare Kurulumu
Sign up > Create Acount > Add your site > Confirm Plan > Change Nameserver > Status Activite
Cloudflare kurulumu için öncelikle bir mail adresine sahip olmamız gerekecektir. Mail adresimizi oluşturduktan sonra cloudflare adresine girip sitemize girip sign up diyoruz.

Sonrasında mail adresimizle birlikte şifremizi belirliyoruz. Daha sonra create account diyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken hesabı oluşturduktan sonra mail adresimize gelen onay linkini tıklamaktır.

Adımları gerçekleştirdikten sonra sitemizi eklememiz gerekiyor. Karşımıza çıkan ekranda add your site yazan yere site adresimizi giriyoruz.

Sitemizi de ekledikten sonra karşımıza plan seçebileceğimiz ekran çıkıyoruz burada ister ücretli premium paketleri seçebiliriz istersek bize tek site ekleme hakkı tanıyan ücretsiz paketi seçebiliriz. Burada planımızı seçtikten sonra confirm plan yazan yere tıklıyoruz.

Planımızı seçtikten sonra şimdi en önemli aşamayı tamamlamamız gerekiyor. Namerserver adreslerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Cloudflarenin bizim için oluşturduğu benzersiz nameserver adreslerimizi domain yönetiminden mevcut olanla değiştiriyoruz.

Tüm işlerleri tamamladıktan sonra dns adresimizin güncellenmesi 24 saati bulabiliyor tüm işlemler tamamlanıp güncelleme gerçekleştikten sonra mail adresimize status activite yazan bir mail gelmesi gerekiyor. bu işlemin sonunda artık cloudflare hesabımız etkin olmuş oluyor.

Ayarları ve Özellikleri

Overviev: Sitemiz hakkında bir bakışta görebileceğimiz bilgilerin görüntülendiği yerdir. Sitemize giren ziyaretçileri önebelleğe alınan sayfa boyutunu ve hesabın durumunu ve bir çok bilgiyi öğrenebileceğimiz alandır.
Analytics: Sitemize giren ziyaretçileri, ziyaretçilerin hangi bölgelerden geldiğini, saldırıları, önbellek bilgilerini, performansı, dns sorgularını görebilir ve analiz edebiliriz.
Dns: Domain Name Server ayarlarını görebildiğimiz ve yapılandırdığımız alandır. Buradan ayrıca cloudflarenin etkin olmasını istediğimiz alanları seçebiliriz.
Crypto: Buradan ssl sertifikalarımızı görüntüleyebilir ve ayrıca yönetebiliriz.
Frewall: Güvenlik ayarlarının olduğu ve yönetildiği bölümdür. Buradan ip engelleyebilir ve erişimleri kontrol edebiliriz.
Access: Kullandığınız kimlik sağlayıcıları doğrulayarak iç kaynakları korur. Access ile hangi kullanıcıların VPN olmadan hassas içeriklere erişebileceğini veya sitenizde kod değişiklikleri yapmasını denetleyebilirsiniz.
Speed: Sitemizin performans ayarlarının yönetildiği yerdir. Buradan html, css, javascript dosyalarını sıkıştırabilir. Sayfa yükleme süresini hızlandırabilirsiniz.
Caching: Önbellek ayarlarının optimize edildiği ve ayarlandığı bölümdür. Buradan sitenizin önbellek süresini belirleyebilir ve seviyesini belirleyebilirsiniz.
Workers: Cloudflarenin veri merkezlerini kullanarak Js Service Workers uygulamasını çalıştırabilir ve performans artırabilirsiniz.
Page Rules: Sayfa Kuralları, hangi Cloudflare ayarlarının belirli bir URL’de tetikleneceğini kontrol etmenizi sağlar.
Network: Ağ ayarlarının yönetildiği alandır.
Traffic: Site trafiğinin kontrol edildiği ve yönetildiği yerdir.
Stream: Sitenize ekleyeceğiniz videoları buradan yükleyebilir ve otomatik işlenmesini sağlayabilirsiniz.
Custom Pages: Sayfalara erişimi yönetebileceğiniz ve sayfa hatalarını kontrol ettiğiniz paneldir.
Apps: Uygulama ekleyebilir ve satın alabilirsiniz.
Scrabe Shield: Sitenizdeki e-posta, içerikler ve resimleri buradan koruyabilir ve gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.
Site Kaldırma ve Değiştirme
Sitemizi ekledikten sonra bazı durumlarda kaldırmak veya eklediğimiz siteyi silmek isteyebiliriz. Sitemizi silmek için.
Overview > Advanced actions > Remove Site Cloudflare
WordPress Eklentiler ile Kullanımı
Açmış olduğumuz hesabımızı wordpress cache eklentileri ile kullanmakta mümkün bunun için ihtiyacımız olan hesabımızdaki api anahtarımzı öğrenmek ve eklentideki cdn alanına eklemek.
Overview > Api > Get your api key > Api keys > Global Api Keys
Subdomain Ekleme
Sitemiz ile birlikte eğer oluşturduğumuz subdomainlerimiz var ise bunlarıda eklememiz mümkün. Cloudflare subdomain eklemek için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli.
Type bölümünü CNAME veya A olarak seçebiliriz. Arasındaki fark Cname için domain adımızı A için ise ip adresimizi girmemiz gerekir. name kısmına subdomain adresimizin ön ekini yazıyoruz. ör: sub.domain.com (sub) yazılacak. sonrasında domain name alanına alanadımzın ismini yazıyoruz. (domain.com) Ttl alanı Automatic olarak kalıyor. Aktif etmek için bulu simgesini tıklamamız yeterli.
Type > Name > Value > Ttl > Status

Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!